веб-сайт Каплиці на Галицькому гостинці

Вхід на сайт

Навігація по сайту
Опитування на сайті

ТАК!
НІ!


Найцікавіші новини

Наш Банер

веб-сайт каплиці на Галицькому гостинці

 

 


Наші друзі
Церква.info: офіційний веб-сатй УПЦ КП

 

 

bogoslov.cv.ua

 

храм успіння Пресвятої Богородиці м. Чернівці

 

cerkva-snt.at.ua

 

cerkva.te.ua

 

Православ’я на Прикарпатті

 

 

 

На сайті встановлена система Orphus. Якщо ви помітите помилку, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl+Enter

 

 

 


Архів новин
Март 2017 (1)
Февраль 2017 (1)
Август 2016 (2)
Июль 2015 (4)
Август 2014 (1)
Март 2014 (1)

 

"Темна каплиця" » Статті » Символічне значення храму та церкви
Символічне значення храму та церкви Статті
Духовне спасіння людей, що здійснюється в храмі, здійснюється і у всій повноті в Церкві і усію цією повнотою символізує таєм¬ниче духовне і молитовне єднання кожного члена Церкви зі всією Вселенською Церквою. Тому духовно храм має бути образом Вселенської Христової Церкви, що відроджує, очищає і прославляє віруючих людей, закликає їх до спаcіння, до життя вічного.
Отже, до значень православного храму як знамення Бога і Його творіння – Господа Ісуса Христа і людини – додається ще одне істотно важливе значення – Вселенській Церкві Христовій як Дому Божого, повноти зібраної в ім’я Господнє. Це значення не лише доповнює собою перелік наведених вище значень, воно виходить з них, бо, згідно з православним віровченням, Вселенська Церква є таємне Тіло Христове, Глава якому Христос, а віруючі люди в своїй повноті є члени, що утворюють собою це Тіло (Еф. 5, 30; Рим. 12, 5). Природно, що Тіло Господа Ісуса Христа є по перевазі саме Його житлом, домом Господнім. Апостол Павло називає Церкву повнотою віруючих, домом Бога, в якому Ісус Христос володарює як Син (Євр. 3, 3–6). Таким чином, поняття «Кіріаки, кіріакон» (житло, будинок, дім Господній) об’єднує і поняття про боголюдське єство Самого Господа Ісуса Христа, і поняття про Вселенську Церкву як Тіло Христове, і поняття про все творіння в цілому (Откр. 21, 22–27; 22, 3; Рим. 8, 19–21), і, нарешті, поняття про окрему людину як храм Божий (Ін. 14, 23; 1 Кори. 3, 16; 6, 19).
І справді, в грядущому Царстві і природа, і люди, і кожен з них – все творіння має бути домом і жит¬лом Божим. Але доки цей стан ще не досягнутий, в умовах земного життя людини домом Божим є Церква як Тіло Христове, в якому спасається суспільство вибраних в Христі, освячених дітей Божих, що очищаються (Ін. 1, 12).
Зримим і виразним знаменням цього Вселенського дому Божого і Домобудівництва спасіння, що здійснюється в нім, є православний храм: церква, Дім Господній. Поняття «Домобудівництво спасіння» в апостольській і древній Отцівській писемності вживається по аналогії із будівництвом дому, де християни називаються живими каменями, кожен з яких є носієм Духу Божого (Еф. 19–22).
Поняття творіння, Христос, людина, Церква, що розглядаються як Дім Божий, храм, не є однозначними, не рівні між собою. Їх єдність не скасовує відмінності в особах. Наприклад, окрема людина, хоча і покликана до уподібнення Христу, – не Христос; також і окремий християнин, хоча і має бути храмом Божим, як і вся Церква, не складає Церкви як спільноти. Церква неодмінно передбачає декілька віруючих в Христа, хоч би два або три. Це має глибокий духовний сенс, висхідний до Тайни Пресвятої Троїці. Єдиний в сутності Своїй і Троїчний в Особах Господь Бог в устрої Свого творіння також поклав закони троїчності, що відбиваються в бутті небесного і земного світів. Так, ангельський світ духів Божих поділений на три чини – по три міри в кож¬ному. Престоли, херувими і найближчий до Бога чин ангельських істот – серафими безпосередньо від Бога приймають благодать і прославляють її, наступний чин – господства, власті і сили. Цей чин, у свою чергу, передає прийняте світло благодаті третьому чину – началам, архангелам і ангелам. Приймаючи один від одного благодать Творця свого і Бога, вітаючись один з одним у дусі любові і взаєм¬ного служіння відповідно до свого чину, ангельські істоти, таким чином, усе ж більш запалали любов’ю до свого Творця і один до одного.
Такому устрою Церкви небесних істот відповідає і устрій Церкви чад Божих – людей.
Весь народ церковний поділений на три міри: духовенство, миряни-вірні та миряни-оголошені (ті що каються). У свою чергу, духовенство також має три чини: єпископство, священство, дияконство (архієрейство, ієрейство, дияконство). Повнотою церковної влади і благодаті володіють єпископи, від них приймають благодать через висвячування останні священні чини.
Священики (ієреї) через передану їм від єпископів благодать Божу мають владу здійснювати всі шість таїнств Церкви, окрім сьомого – висвячування в священні чини. Диякони, приймаючи благословення вищих священнослужителів, мають право брати участь у здійсненні церковних таїнств, послужити єпископам і священикам, але самі не здійснюють таїнств. Миряни в Церкві також розділяються на три основні чини. По-перше, це особи, що беруть участь в богослужінні, але не в здійсненні таїнств, серед яких є особливо присвячені читці і іподиякони, що мають право прислуговувати у вівтарі священнослужителям, читати і співати богослужбові тексти, співці та інші беруть участь в богослужінні. По-друге, це віруючі, що мають право моли¬тися в середній частині храму. По-третє, це оголошені і ті, що каються – люди, які, хоча і прийняли Євангеліє, оголошення проповіді Слова Божого, але через ті або інші причини ще не хрестилися, не стали членами Церкви в повному розумінні слова, і хрещені члени Церкви, але через тяжкі гріхопадіння що виявилися під епитимією покаяння. Оголошені і ті, що каються можуть бути присутніми не на всіх священних службах. При здійсненні таїнства Євхаристії після виголосу «Оголошені, вийдіть..» вони повинні віддалятися з середньої частини храму в притвор, який в давнину відділявся для цього стіною з дверима, що закриваються. Самий притвор, як перша, початкова після входу частина храму, відповідає їх духовному стану. Такий духовний стан відповідає взагалі області земного буття, де відбувається боротьба світла і пітьми, добра і зла. Тому притвор як місце, відведене Церквою для таких людей, знаменує собою область земного буття і взагалі плоті, як зовнішньої складової частини людини і всякого творіння.
У сучасному церковному житті давно вже немає оголошених і тих що каються в їх різних мірах, як особи, зовні відокремлюваної категорії людей. У храмі нині всі входять стоять, кому де припаде, і не виходять при виголосі «оголошені, вийдіть», кому слід було б вихо¬дити, але це не відміняє сили і значення церковних понять про цих людей. По суті, є в наші дні оголошені, є і ті що каються, хоча до них і не застосовується зовні вся строгість древніх правил, і стоять вони, частенько з невідання, не там, де їм слід було б стояти. А тому і притвор не втратив свого символічного значення.
Люди, звані уставом вірними, займають в храмі при богослужінні середню частину (власне церкву) і можуть бути присутніми на всіх службах і возносити свої молитви про тих, що каються. Ці люди не безгрішні в повному розумінні слова, але їх духовний стан не виходить з рамок канонічних вимог, що застосовуються до члена Церкви, вони очищені покаянням і церковним прощенням їх гріхів. Тому середня частина храму і знаменує собою область небесного буття (горний, ангельський світ) і душу людини. Миряни першого чину – співці, псаломщики, читці – займають місце на піднесенні – солеї, біля самого вівтаря, а деяким з них дозволений і вхід у вівтар.
Вівтар – це місце, де переважно перебуває духовенство всіх чинів, що возносить біля Престолу Божого молитви про всіх людей. Єпископ, а за його відсутності священик, знаменує собою Христа Спасителя; диякони, іподиякони, вівтарники також відповідають небесним істотам, слуг Божих. Все це узгоджується з духовним значенням вівтаря як області буття Божого, або духу людини як вищої складової його частини, або раю небесного, де особливого храму вже не буде, бо Сам Господь Бог стане для спасенних людей храмом (Откр. 21, 22).
Священні чини Православної Церкви окормлюють віруючих людей духовно, а віруючі своїми добровільними приношеннями опікуються про своїх пастирів і служителів церковних матеріально; вищі чини духовенства і мирян моляться за нижніх, нижні підносять свої молитви за вищих; благодать Божа сходить зверху вниз і у вигляді вдячності і любові повертається від низу до верху; кожен член Церкви молиться Богові за себе, за вищих себе і нижчих, і за всіх і за все. Так вигрівається в кожному і у всіх любов до Бога і один до одного в союзі братерства взаємного служіння.
Такий премудрий устрій церковної ієрархії. Як видимий, православний храм в духовному значенні своїх окремих частин і їх сукупності відповідає ієрархічному устрою Церкви, як спільноти віруючих людей, і духовному стану, який зображується кожним ієрархічним чином, а також ієрархії небесних, ангельських істот.

Згідно з тлумаченнями апостолів і святих отців, православний храм має наступні основні духовні значення. Зовнішній вигляд храму знаменує собою дім Божий, як все творіння Боже, наперед вибране для спасіння в Христі Ісусі, як Господа Ісуса Христа, як Вселенську Церкву – тіло Христове, як людини, що спасається в Христі через Церкву, немов в кораблі-ковчезі спасіння, як Царство Боже, яке починається на землі і абсолютно здійснюється в майбутньому Небесному Царстві.
Найбільш поширене трьохчастинне ділення православного храму відповідає: 1) трьохчастинному діленню всього сущого (області Триєдиного Бога, небесній і земній областям буття); 2) Божественній природі Христа Спасителя (вівтар) і Його людській природі, що складається з душі і тіла (середня частина храму і притвор); 3) людській природі в повному її розумінні, що складається з духу, душі і тіла; 4) трьохчинному діленню ангельської ієрархії; 5) трьохчастинному складу земної Церкви Христової; 6) трьохчастинному духовному стану віруючих людей: початку духовного життя в Христі, ходінні по шляху спасіння в земному житті і перебуванню в Царстві Небесному в стані досконалої чистоти і обоженості (святості).
 
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Другие новости по теме:

  • На захист православного мислення та способу життя
  • Чому необхідно відвідувати храм Божий?
  • Що таке Православний Катехизм?
  • Сповідь і Причастя
  • Стан сну


  • Календар
    «    Сентябрь 2017    »
    ПнВтСрЧтПтСбВс
     
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
     

    Найцікавіші новини

    Теги
    Новини партнерів
    Головна сторінка | Реєстрація | Добавити новину | Нове на сайті | Статистика | Підтримка |
     
    Галицький гостинець © 2012. Каплиця ікони "Почаївської Божої матері" УПЦ КП